Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η τοποθέτηση της «χρονοκάψουλας» του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στο Πάρκο Ελευθερίας δίπλα στο ʼγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Τηλέμαχου Χυτήρη, σε ανάμνηση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.).


Παραβρέθηκαν επίσης η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Σεβαστή, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του ΚΜΑ, Κώστα Παναγόπουλο, η Πρόεδρος του ΟΝΑ Αθηνών, Παναγιώτα Ψαράκη, εκπρόσωπος του Δήμου Μαραθώνα, άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, άνθρωποι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας.


Στη "χρονοκάψουλα" φυλάσσονται σύμβολα και άλλα αντικείμενα από τον επετειακό 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του οποίου γιορτάστηκαν τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα και η οποία θα ανοιχτεί μετά από 100 χρόνια.

Στο σημείο ταφής της "χρονοκάψουλας" τοποθετήθηκε μαρμάρινη στήλη με την εξής επιγραφή χαραγμένη: "Στις 31.10.2010 διεξήχθη στην Αθήνα ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, 2.500 χρόνια μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Εδώ είναι θαμμένη η χρονοκάψουλα με τις αναμνήσεις του αγώνα η οποία θα ανοιχτεί στις 31.10.2110", ΣΕΓΑΣ.

Ο κ. Χυτήρης μίλησε για τον επετειακό Μαραθώνιο και αναφέρθηκε σε ένα καθαρά αθλητικό γεγονός που ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την Πολιτεία κατάφερε να παρουσιάσει και να αναδείξει μέσω αυτού μεγάλες πολιτιστικές αξίες, ενώ διαβεβαίωσε τους διοργανωτές ότι θα έχουν κάθε δυνατή βοήθεια στο μέλλον για την περαιτέρω αναβάθμιση του αγώνα.

Ο κ. Σεβαστής από την πλευρά του, επεσήμανε: "Πιστεύω ότι οι προσπάθειες μας τον τελευταίο χρόνο να αναβαθμίσουμε τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, εκδηλώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη φετινή επέτειο της συμπλήρωσης των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να ενταφιάσουμε αυτή την κάψουλα, η οποία έχει μέσα όλα τα αναμνηστικά και άλλα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης, πιστεύοντας ότι οι επόμενες γενιές που θα την ανοίξουν, μετά από 100 χρόνια, όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις φετινές προσπάθειες, αλλά κυρίως θα έχουν την ευκαιρία τότε, να κάνουν και έναν απολογισμό της διαδρομής του Μαραθωνίου για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Εύχομαι και ελπίζω, ότι ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά και η πορεία του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα είναι αντάξια της φετινής σημαντικής αφετηρίας".

Τέλος σε σύντομη ομιλία του ο κ Παναγόπουλος ευχήθηκε να πάνε όλα καλά και η "χρονοκάψουλα" να εγκαινιάσει την "επομένη ημέρα διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας μετά από 100 χρόνια, όταν δηλαδή θα έχουμε τον 128ο αγώνα της διοργάνωσης".

Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να φυλάξει τις αξέχαστες αυτές στιγμές της Επετειακής διοργάνωσης στη "χρονοκάψουλα", στην οποία έχουν τοποθετηθεί έντυπα, φωτογραφίες, αντικείμενα, επιστολές και άλλα σημαντικά στοιχεία σαν πολύτιμη κληρονομιά αναμνήσεων και γνώσης για τις επόμενες γενιές.

Η "χρονοκάψουλα" είναι ένα "κουτί" με ειδικές προδιαγραφές προκειμένου να αντέξει στις επικρατούσες συνθήκες, διατηρώντας τα "κειμήλια" που περιέχει αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων.